mpaslaru-eleva.gif (200636 bytes)
  • Aniversand 50 de ani de la debut, Margareta Paslaru a fost sarbatorita la Uniunea Compozitorilor in 2008 

     (1958)Margareta Paslaru - eleva - isi face debutul in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie, acompaniata de Paul Ghenter. Acolo este descoperita de Ileana Pop. Impreuna cu Vlad Badca, Dna Pop realizeaza transmisii TV de la Casa de Cultura, in care apare si Margareta.

  • Urmeaza Premiul I pe Capitala la Festivalul artistilor amatori.
  • (1960 –10 iulie) TVR dedica o emisiune sportivilor romani participanti la Olimpiada de la Roma. Valeriu Lazarov si George Mihalache o cheama pe Margareta in emisiunea "Toata lumea face sport". Canta "Picolissima serenada" in limba italiana. In aceeasi emisiune apar: Coca Andronescu, Trio Grigoriu, Mircea Albulescu.


    TVR 1960: M. Gogan, Valeria Gagialov, Mircea Albulescu, Margareta, Dorin Dron, Trio Grigoriu


    Revelion 1960: Margareta cu Marina Voica, 
    interpreteaza Ninge, ninge. Operator Nae Nita. 

  • Impreuna cu Marina Voica lanseaza un mare slagar al anilor '60: "Pe aripa vantului" dansand si batand castaniete (text G. Mihalache, orchestra P.Firulescu). Sotii Marga si Nae Nita, apoi N. Gherghinescu, realizeaza filmari memorabile cu cele doua soliste.


Margareta Paslaru si Marina Voica intr-o emisiune ulterioara in regia lui  Al. Bocanet

  • George Grigoriu o aude si compune special pentru Margareta "Chemarea Marii" (cunoscut si sub numele "Si-n apa marii"), care devine primul ei mare slagar romanesc. Este prima inregistrare la Radio Bucuresti. Tot "Chemarea marii" marcheaza si debutul discografic al Margaretei, batand toate recordurile de vanzare al anilor '60.
  • Margareta lanseaza slagar dupa slagar, inspirand 63 de compozitori sa scrie pentru ea; Nu mai plange baby - Cum e oare? - Doua inimi cantau - Serenada tineretii - Focul - Unde ti-e gandul - Va veni o clipa - Veronica - s.a.m.d. Astfel isi creaza un repertoriu vast, la care se adauga slagare internationale, "Trandafirii tai", "Bui, bui" "In gradina bucuriilor", "Harap Alb", etc. si aproape 700 de inregistrari, unele inca ne difuzate. Artista evolueaza cu aplomb ca actrita in teatru si film, abordeaza folclor, incepe sa compuna cu originalitate muzica si text, acompaniindu-se la pian. Printre numeroasele-i hituri componistice - Timpul - Daca ai ghici - Diamant fermecat - triumfa "Lasa-mi toamna pomii verzi" inspirata de versurile Anei Blandiana. Acest slagar solicitat de admiratori ani la rand, difuzat la Radio si pe CD-uri, se califica prin votul publicului in "Top 80" Radio Romania Actualitati, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.
  • Valeriu Lazarov o invita pe Margareta (pe langa emisiunile curente de varietati) in trei scurt metraje muzicale pentru televiziune (export) si este premiat la Montreaux si Monaco pentru ele.
  • Margareta incepe sa fie solicitata de mari profesionisti, regizori si realizatori TV: Valeriu Lazarov, Tudor Vornicu, Alexandru Bocanet, Titus Munteanu, Dumitru Morosanu, Paul Urmuzescu, Tudor Marascu, Dan Mihaescu, Ovidiu Dumitru, Ioana Bogdan, Aurora Andronache, Carmen Dobrescu, Doina Atanasiu, Marijean Gherghinescu, Sanda Balaban, Mariana Soitu, Bety Mondanos si multi altii.
  • Sosesc numeroase invitatii de peste hotare (Rio de Janeiro, Paris, Alexandria - Egipt, Berlinul de Vest, Buenos Aires) dar Margaretei nu i se da viza de iesire... timp de 10 ani… Astfel pierde si oferta domnului Bruno Qoquatrix directorul celebrului teatru parizian Olympia, care a invitat-o personal dupa ce a auzit-o la o vizionare a teatrului C. Tanase.
  • Stela Popescu, Stefan Banica, Vasilica Tastaman, Arsinel, Horia Moculescu si regizorul Bitu Falticineanu o invita pe Margareta in fiecare vara, la spectacolele de la gradina Boema, bucurandu-se cu totii de un deosebit succes.
  • Aparitii la Televiziune, Sala Palatului, Sala Radiodifuziunii, Teatrul C. Tanase, Sala Polivalenta, Ansamblul folcloric"DOINA", stadioane, gradini de vara, precum si la Teatrul Radiofonic, inregistrari muzicale la Radio si pe disc, Teatru si Film, o consacra pe Margareta, ea devenind una dintre cele mai iubite si solicitate vedete ale timpului, votata pe primul loc in preferintele publicului, prin sondaje nationale.
  • La numai 25 de ani Margareta isi serbeaza printr-un recital "One Woman Show", primii zece ani de cariera artistica. Tot cu trupa Rolf Albricht sustine memorabilul recital din cadrul Festivalului International "Cerbul de Aur", cantand 12 piese si dansand in stil original, "Paslaresc". Recitalul a fost urmarea firesca a mentiunii Cerbul de Aur, obtinute in 1968, la prima editie a festivalului. In 1982 acompaniata de Mircea Dragan si Romanticii, Margareta concepe un alt gen de recital, unul de autor, sarbatorind versurile poetilor consacrati. Aduce in scena elemente originale, actoricesti, prin "cuierul cu personaje". Astfel, schimba costume si accesorii, se dezbraca si imbraca la vedere. Spre bucuria fanilor, artista Margareta Paslaru a fost sarbatorita la Uniunea Compozitorilor in 2008, la aniversarea a 50 de ani de la debutut sau. 

    VARIANTA PRESCURTATA A ACTIVITATILOR DE PESTE OCEAN

    * In Statele Unite, Margareta Paslaru  si sotul ei au acordat prioritate adaptarii si educarii fiicei lor, de succesul careia se bucura in continuare intrega familie.Desfasurand in paralel activitati prin care si-a depasit limitele, 
    Margareta devine consultant de arta, asistent director si apoi director plin, a unor galerii de arta din statul New Jersey continuand si in Manhattan. Intre 1985 - 1988 a compus muzica si texte atat in limba romana cat si in engleza, inregistrand o parte din ele in 1989 cu regretatul Alecu Radulescu, iar restul melodiilor, cu Adrian Antonescu si Anthony Petossa la "Q Sound Studio NY".
    In aceeasi perioada Margareta impreuna cu sotul ei ofera patru burse unor studenti de la Academia de Teatru si Cinematografie din Bucuresti, timp de doi ani. 

    Desfasurand in paralel activitati prin care si-a depasit limitele, Margareta devine consultant de arta, asistent director si apoi director plin, a unor galerii de arta din statul New Jersey continuand si in Manhattan. Intre 1985 - 1988 a compus muzica si texte atat in limba romana cat si in engleza, inregistrand o parte din ele in 1989 cu regretatul Alecu Radulescu, iar restul melodiilor, cu Adrian Antonescu si Anthony Petossa la "Q Sound Studio NY".  
     
     * Invitata in spectacole de binefacere, artista  canta  folclor in New York City la "At 678 Gallery" pe Broadway, apoi la "The 14th Annual NYC Golden Festival" din Manhattan. 

    La evenimentul deosebit din 8 Martie 1993, Special Gala -"Children of the World" prezentat la Natiunile Unite Margareta Paslaru a cantat in onoarea Principesei Margareta a Romaniei, prezenta in sala. 

     

     In 1995, printre invitatii prezenti la sarbatorirea Doamnei Margaret Thatcher cu ocazia implinirii a 70 de ani, s-au aflat la Washington DC  Ponzio Fundation si Margareta Paslaru. Toti trei au contribuit - in felul lor - la ajutorarea tinerilor din Romania, si a studentilor romani aflati la cursuri in US.  

     
    * La invitatia agentiei "Alma Creations" din Toronto-Canada, artista isi serbeaza cei 40 de ani de la debutul sau cu recitalul "Vine, vine...Margareta"1998; este acompaniata de compozitorul si ghitaristul Radu Goldis si trupa sa. Ca urmare a succesului, turneul continua si in 1999 prin sapte state din USA in diferite orase printre care Los Angeles, Miami Fl, Chicago, New York City. Urmariti spicuiri din presa, la pagina  http://margareta.com/turnee.htm
     
    * Margareta Paslaru este invitata si apare la celebra sala Knitting Factory in Manhattan, acompaniata de "Paradox Trio". Cu acea ocazie, emotionanta interpretare a bocetului "Bate Doamne lemnele" este remarcata si inclusa pe noul CD " Source" al aceleasi trupe condusa de Matt Dariau. 
     
    * Cumularea reusitelor in multiple domenii artistice, inclusiv implicarea Margaretei ca voluntar in actiuni umanitar-caritabile,  au fost confirmate si prin intermediul televiziunii americane. Trecand de cealalta parte a camerei de luat vederi, Margareta a lucrat ani buni la studioul regional TV36 in calitate de producator-regizor, scenarist, ilustrator muzical, editor, complexitate ce poarta numele de videographer.  Astfel, promovandu-i pe altii, creaza emisiuni cultural-artistice si mini-documentare la "M"Soul Productions punand in valoare evenimentele statului New Jersey si a orasului in care a trait 23 de ani, The City of Summit.
     
    * Ca urmare a recunoasterii oficiale a aportului ei cultural, la care se adauga si initierea Zilei Internationale a Copilului "1 Iunie", Margareta Paslaru este evidentiata de Senatul statului New Jersey cu premiul "Women of Excellence" in anul 2002. The Summit Board of Education ii ofera in 2004  "Rezolution of recognition" pentru includerea programelor educative ale tuturor scolilor din oras, in serialele sale de televiziune "Human Mosaics" si "Summit's Rhapsody". Citam publicatia "Summit Observer" din 27 Mai 2004 .
    “Ati adus cultura, arta, muzica, bunavointa in comunitatea noastra. V-ati impartit cu noi talentul si spiritualitatea. Va multumim!”   
     
    Premiile obtinute in televiziune se afla la  http://margareta.com/production_news.htm
     
    * Margareta Paslaru doneaza muzeului din oras si la Summit Historical Society, doua sute din emisiunile TV realizate de ea, pe parcursul anilor. 
      Titlurile emisiunilor vorbesc de la sine despre multitudinea si varietatea tematicilor abordate de artista.
     
    * Supervedeta anilor '60 '70 - cum a numit-o Grigore Petreanu, regretatul director al casei de discuri Electrecord citat in Wikipedia - Margareta Paslaru, poate fi considerata si   "Maestra anilor 2000".  Prin evolutia sa continua atat de o parte a Oceanului cat si de cealalta parte, Margareta si-a depasit limitele si in acest deceniu. Detalii la:  
     

MARGARETA PASLARU , VAZUTA DE PERSONALITATILE VREMII

Alexandru Cornescu: "Doua artiste amatoare, Margareta Paslaru, eleva, si Marina Voica, functionara, s-au bucurat de un mare succes inca de la prima aparitie pe ecran, pentru frumusetea glasului si, mai ales, pentru ca nu imitau pe nimeni."

Mircea Alexandrescu: "Pentru Margareta Paslaru recitalul sustinut la Casa Armatei nu a fost o obisnuita aparitie scenica, ci un jubileu. La 25 de ani, cantareata, actrita de teatru si film, am numi-o chiar personajul Margareta Paslaru, a implinit zece ani de viata in constiinta publicului zece ani de activitate. Talentul "arde etapele", spun francezii si, la varsta la care altii fac primii pasi sovaielnici, Margareta Paslaru este un nume cu acoperire si pe alte meridiane (vezi premiile pe care le-a obtinut la festivalurile de la Sopot pana la Cuba). Spectacolul cu care a inteles sa-si serbeze (tot prin munca) deceniul ei de arta, n-a fost nici el o simpla festivitate cu cantec, ci a marcat, poate, o noua treapta a aspiratiilor ei artistice; recitalul spectacol, cunoscut in lume sub denumirea de "One-man-show" adica un spectacol sustinut de un om, dar care trebuie sa te tina si sa te multumeasca pe tine spectator ca o intreaga distributie. Margareta Paslaru, singura - sau poate nu singura, caci a stat tot timpul alaturi de perseverenta, farmecul si incapatanarea ei, ne-a multumit, asa cum uneori o intreaga distributie nu izbuteste s-o faca. Cinste ei! Cinste muncii!"

Elly Roman: "Izbucniri neasteptate ale unor razvratiri vocale nemaiauzite pana atunci, dadeau din capul locului o amprenta cu totul personala tuturor interpretarilor noii cantarete. Pe parcursul acestor zece ani de munca si-a agatat pe rochitele ei, de multe ori nastrusnice, decoratiile multor succese, dovedindu-se astfel ca multilateralitatea, atunci cand este determinata de talent, si este practicata cu discernamant, ajuta mentinerii in timp si in atentia publicului a artistului autentic."

Magda Mihailescu: "Nu m-a mirat catusi de putin ca Margareta Paslaru este prima dintre cantarete si cantaretii nostrii de muzica usoara care si-a luat inima in dinti si a iesit in lume cu un recital (prilejuit de implinirea a 10 ani de activitate). Cine era s-o faca? Sa nu ne ascundem dupa degete. Baietii si fetele noastre nu prea stiu sa cultive aceasta buruiana rara care se chiama ambitia de a te masura cu tine insuti. Margareta a descoperit demult ambitia asta frumoasa si inteligenta, s-a batut pentru ea, si o tine strans in pumni. De aceea a facut teatru, film, (cat a avut prilejul) a scris cantece, a tradus si adaptat textele unor melodii straine, s-a apucat de muzica populara. Le-a cantat si le-a dansat cu o gratie baieteasca indelung slefuita  si cu un talent actoricesc clatit in cele mai curate ape ale comediei. Ce film se poate face cu toate astea!"

A. Sandu: "Talentul nativ, inclinatiile si aspiratiile s-au implinit printr-o experienta utila. Caci acum Margareta Paslaru stie ce sa faca cu vocea sa, sa alterneze inflexiunile tulburatoare in registrul grav, cu tonurile ample de registru acut, stie sa frazeze si sa plaseze accente in cadenta silabelor dintr-un vers. A aruncat insa si manusa invitand la confruntari artistice veritabile pe terenul recitalului de tinuta. Cine o va ridica primul?"

Saptamana Culturala a Capitalei: "Dupa Margareta Paslaru inca o interpreta de muzica usoara care se incumeta sa prezinte iubitorilor genului un recital: Doina Badea."

Informatia Bucurestiului: "Se pare ca actul, nu lipsit de temeritate, al Margaretei Paslaru - care s-a infatisat prima publicului cu un substantial recital, nu a ramas fara ecou. O colega de breasla Doina Badea va repeta gestul."

E. Comarnescu: "Doina Badea reapare in fata amatorilor genului cu un recital. Meritand aprecierile in sine, temeritatea gestului (pana acum doar Margareta Paslaru s-a mai incumetat la o verificare atat de edificatoare a calitatilor ei) n-a ramas fara acoperire."

§ § §

Margareta continua sa fie invitata la Radio si Televiziune, la Teatrul Tanase, lanseaza CD-uri cu noi compozitii proprii, scrie texte, se implica in campanii umanitar-caritabile, iar in primavara anului 2009 inregistreaza audiobook-ul "Basme fermecate" la editura Curtea Veche, povesti de Hans Christian Andersen. Artista cedeaza drepturile de autor rezultate din comercializarea discului, Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu.

Margareta Paslaru a intrat in istoria muzicii usoare romanesti, ca fiind prima solista de muzica usoara care a sustinut un recital de doua ore (fara invitati pe scena): "One Woman Show".

Splash Page  Home  Pop Star ( InceputuriPersonalitate complexa, Talent multilateral, Paslarita noastra, Ascensiunea continua, Intoarcerea in tara ) Songwriter  Folclor  Teatru  Film  Turnee Umanitarism  2000  Photo Album (Amintiri, Arhiva, Colaboratori ) Guest Book  Noutati  Muzica  English Page