Festivalul Mamaia - a 40-a aniversare

Sursa: http://www.topromanesc. ro/?p=11367
August 7 - 2010
Margareta Paslaru: Pentru mine Festivalul Mamaia era o ardere intensa..

Inca de la prima editie din 1963 am apreciat an dupa an invitatia de a fi 
mesagerul compozitorilor care au scris in mod special si pentru mine. 
Marele dirijor Sile Dinicu spunea: "Tata, e greu sa faci succes cu o 
melodie necunoscuta, poate fi prima si ultima auditie”... 
Dar sub bagheta maestrului si al celebrului Alexandru Imre 
mi-am asumat  riscul prezentarii  unor prime auditii, daruindu-ma 
cu pasiune interpretarii lor. Cred cu tarie ca:
 
"Talentul fara munca se iroseste, munca fara talent nu rodeste, 
  vocea in sine fara vocatie nu garanteaza succesul de durata".
 
Acestea sunt versurile poetului Virgil Carianopol care m-au inspirat 
sa compun "Flacari" regasindu-ma in ele:
 
Si ard, si ard, asa de-a randul,
Ca mii si mii de stele.
Ii luminez pe cei din preajma
Arzandu-mi visurile mele.

Stiu, se va stinge crud odata
Aceasta flacara, stindard
Da-mi pare rau ca se va stinge
Fiindca traiesc numai cat ard.

 Sursa : 

http://www.topromanesc.ro/?p= 11193

Margareta Paslaru, deschizator de drumuri la Festivalul Mamaia

 

In 1963, la debutul Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia, Margareta Paslaru avea deja 5 ani de activitate fiind o artista recunoscuta si foarte iubita de marele public. In acest context tanarul absolvent de conservator Florin Bogardo a ales-o ca interpreta a debutului sau componistic pe Margareta Paslaru. Despre participarea marei artiste la prima editie a festivalului (25-29 august 1963), Constantin Sarbu spunea :

"La primul festival de muzica usoara romaneasca de la Mamaia, de pilda, si-a asumat raspunderea prezentarii primului cantec al celui mai tanar compozitor "Cum e oare? ", de Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor. Cantecul "a prins", iar interpreta si-a mai adaugat la palmares un nou succes. Vocea Margaretei , care a fost distinsa si la al doilea festival al muzicii usoare, te insoteste pretutindeni, caci discurile ei sunt solicitate, cantate, difuzate prin megafoane, ascultate deopotriva de cei aflati in cabanele din varful muntelui, ca si de cei aflati pe plaja de la Eforie sau Mamaia." Melodia « Cum e oare » a obtinut Premiu Uniunii Compozitorilor.


1963 - Premiul Uniunii Scriitorilor - Cum e oare? / Florin Bogardo/M.Fortunescu. 
1963 - Mentiune - Soarele e-ndragostit de Mamaia / Dinu Serbanescu-Aurel Felea. 
1964 - Mentiune - Doua randunici / Radu Serban/ Constantin Carjan. 
1964 - Mentiune - Ochii Tai / Gelu Solomonescu / Teodor Bals. 
1965 - Premiul Radioteleviziunii - Cu tine / V.Veselovschi/ Aurel Storin 
1965 - Mentiune - Seri la malul marii / Sile Dinicu / Aurel Felea 
1969 - Premiul II - Sa nu uitam sa iubim trandafirii ; Florin Bogardo-Ovidiu Dumitru. 
1970 - Premiul I - "Aceasta taina sa ramana intre noi"/ Radu Serban/M.Maximilian . 
1970 - Premiul II - Mama da-mi un sfat /V.Veselovschi- M.Maximilian 
1973 - Premiul I - Stelele - George Grigoriu/ A.Grigoriu si Romeo Iorgulescu. 
1973 - Mentiune - La noi - Aurel Manolache/ Sasa Georgescu. 
1973 - Mentiune - Si m-am trezit ca te iubesc -Temistocle Popa/ 
1973 - Mentiune - Canta un ciobanas - Temistocle Popa/ Aures Storin 
1975 - Premiul I - Melodiile dragostei - Ion Cristinoiu/ M. Dumbrava. 
1975 - Premiul II - Aici la mine acasa - George Grigoriu/Romeo Iorgulescu


 

Citate remarcabile din presa vremii :


 

In emisiunea "Atentie se canta" Horia Moculescu spunea : "Mamaia s-a nascut ca replica la Festivalul San Remo. In 1964 melodia "Doua randunici" (Radu Serban si interpretata de Margareta Paslaru), a fost una dintre marile succese ale muzicii usoare romanesti" 


« Saptamana culturala » -Nr. 33 vineri 20 august 1965 mentioneaza melodiile interpretate de Margareta Paslaru la cea de-a treia editie a festivalului (10-14 august 1965) :

- Cu tine rad cu tine plang -Vasile Veselovschi /text: Aurel Storin

- Pana la cer -Petre Mihaescu / text: I.Butnaru;

- Seri la malul marii - Sile Dinicu /text: Aurel Felea;

- Dorule -Temistocle Popa text:Aurel Storin;

- Ce stii tu - Radu Serban / text: Mihai Maximilian


 

« Informatia » 13 august 1965 - A. Sandu scria : « Solistii vocali? S-au considerat coautori la realizarea atmosferei si multi s-au achitat excelent de obligatia rolurilor. Ma refer la Margareta Paslaru - mai ales in melodia "Cu tine" de Vasile Veselovschi - a comunicat si accente dramatice, desi periculos invecinate cu melodrama. 
Tot descoperiri agreabile melodiile "Pana la cer" de Petre Mihaescu, interpretata cu elan de Margareta Paslaru ».


 

« Informatia » - 26 iulie 1969 - A. Sandu scria : « Margareta Paslaru atesta acum un control aproape ireprosabil al mijloacelor de expresie, o veritabila stiinta a interpretarii ce vizeaza conciziunea, precizia fiecarei intonatii, a fiecarui gest si a fiecarei miscari, in scopul comunicarii cu maxima elocventa a continutului cantecului » 


 

« Tomis » Nr.8 august 1969 - Geo Costiniu scria « Si iata-l pe Florin Bogardo ale carei melodii "Sa nu uitam sa iubim trandafirii", si "Ora cantecului" sant pe buzele tuturor, acordandu-i-se doar premiul II.,la egalitate cu confratele sau de pe cealalta lista, Vasile Vasilacje Junior. Un frumos moment l-a constituit si aparitia mult apreciatei soliste de muzica usoara Margareta Paslaru, care, in stilul ei propriu, a dat o interpretare de certa calitate slagarului "Sa nu uitam sa iubim trandafirii" ( de Florin Bogardo pe versuri de Ovidiu Dumitru) ».


 

In « Informatia » din 23 iulie 1970 se scria « Partea a doua a concertului ne-a rezervat o foarte placuta reintalnire cu Margareta Paslaru, interpreta premiului I. Recitalul ei (sustinut in compania formatiei instrumental-vocale "Savoy") , ne-a prilejuit, de aceasta data si ascultarea catorva piese inedite ». 

In “Saptamana” 20 august 1971 aparea scris « O margareta (Paslaru)... "estivala". Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru »


 

Informatia Miercuri 18 iulie 1973 : « As afirma ca ieri s-au lansat cateva melodii valoroase, care au toate sansele sa devina slagare. Ma gandesc la cantecele "Si m-am trezit ca iubesc"de Temistocle Popa , la antrenantul "La noi" al lui Aurel Manolache. Ma bucur sa mentionez inca o data inaltul profesionalism al interpretilor nostri, minutiozitatea cu care s-au pregatit (Asta ma face sa consemnez cu regret disparitia concursului de interpretare). Sa notam deci, Margareta Paslaru, Marina Voica, Sergiu Cioiu » - Alexandru Stark


Dobrogea noua 22 iulie 1975 « Azi incepe la Mamaia editia a X a jubiliara a Concursului national de muzica usoara (...) Cunoscuta si unanim apreciata solista de muzica usoara Margareta Paslaru a participat, la aproape toate editiile concursului national de muzica usoara. Tocmai de aceea, poate face o comparatie cu editiile precedente. 
- Da, pot sa afirm ca in acest an, melodiile sant si ele simtitor imbunatatite, raspunzand unei arii tematice bogate. In ceea ce ma priveste, voi interpreta 3 melodii, ce mi-au fost incredintate de compozitorii Radu Serban, Ion Cristinoiu, si George Grigoriu. Cantecul "Balada" de Radu Serban il voi canta in duet cu Marina Voica. Aceasta imi aminteste de faptul ca, in urma cu multi ani, am debutat impreuna la Televiziune, cantand - tot in duet - melodia "Pe aripa vantului". Este daca vreti, o frumoasa si placuta "reintalnire" in fata aceluiasi microfon... »


 

Dobrogea noua - iulie 1976 « Margareta Paslaru debuteaza la Mamaia ...ca poeta! Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru. 
Margareta Paslaru ne-a declarat: pentru mine concursul Mamaia '76 reprezinta un debut foarte important. Da. Desi am participat pana in prezent la aproape toate editiile, este pentru prima data cand concurez in calitate de textier. Temistocle Popa a scris muzica, iar eu versurile melodiei "Sa fii invingator". Sa recunoastem ca in momentul in care am compus-o, nu ne gandeam la victoriile noastre de la Montreal, dar iata cat de bine se potriveste! »


 

Scanteia joi 29 iulie 1976 : « Au fost prezenti pe scena concursului cei mai buni solisti ai momentului actual. Dintre ei s-au detasat Margareta Paslaru (cu cinci piese) un exemplu de interpretare, tinuta artistica si costumatie de scena ».


 

Detalii :


La cea de-a doua editie a festivalului (14-19 iulie 1964), Margareta Paslaru a fost solicitata sa interpreteze in cadrul concursului de creatie 6 melodii

- Nici o dragoste nu e ca a noastra -H.Malineanu / text: J.Fulga;

- E miraculos -Elly Roman / text:Eugen Mirea ;

- Ochii tai - Gelu Solomonescu / text:Theodor Balc ;

- Doua randunici - Radu Serban / text: Constantin Carjan ;

- Da -Alexandru Mandy / text:Madeleine Fortunescu ;

- Ca-n prima zi - Elly Roman.

In acelasi an, Margareta Paslaru primeste Premiul pentru interpretare.

 

Invitata fiind pe platourile de la Buftea in distributia a trei filme artistice Tunelul (pentru care a obtinut Premiul de debut in cinematografie la Festivalul Pelicanul de Aur, Mamaia 1966), Un film cu o fata fermecatoare si Impuscaturi pe portativ, in anii 1966, 1967, 1968 Margareta Paslaru nu a participat la festival. 


 

In anul 1971 marea artista a interpretat in concursul de creatie :

- Soarele dragostei -George Grigoriu /text:: Romeo Iorgulescu ;

- Zarzarul - Aurel Manolache /text: Sasa Georgescu ;

- Pentru paine, pentru soare - Vasile Veselovschi Jr. /versuri: Victor Bratulescu


 

In anul 1972 Margareta Paslaru este marea absenta a Festivalului Mamaia fiind din nou invitata pe platourile de la Buftea pentru filmele Veronica si Veronica se intoarce.


 

Legendara artista revine in festival in 1973 fiind aleasa de mai multi compozitori pentru a le interpreta piesele in concurs .

- Stelele -George Grigoriu / text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu

- La noi (Aurel Manolache / text: Sasa Georgescu 
- Canta un ciobanas (Temistocle Popa) 
- Si m-am trezit ca iubesc (Temistocle Popa / text: Aurel Storin) 
- Nu te vreau (Marius Teicu / text: Flavia Buref) 
- Seara (Radu Serban / text:Gheorghe Valcu)


 

Tot la editia din 1973 Margareta Paslaru sustine un alt recital in afara concursului. De data aceasta creatia Margaretei Paslaru, Daca ai ghici (muzica si text) s-a remarcat in mod deosebit devenind melodia anului 1974. Alte melodiidin recital :

Buna dimineata soare - George Grigoriu / text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu 
- Alergatori de cursa lunga - muzica si text: Margareta Paslaru 
- Cu el - Paul Urmuzescu / text: Mihai Dumbrava

- Veronica -Temistocle Popa / text: Mircea Block 
- Tarina de la Gaina – folclor


 

In 1974 Margareta Paslaru cunoaste fericirea de a fi mama, motiv pentru care nu participa la festival.


 

Pentru Fesivalul Mamaia 1976, Margareta Paslaru a fost invitata sa interpreteze

cinci piese : 
- Sa fii invingator (Temistocle Popa / text: Margareta Paslaru) 
- Pana ieri (Horia Moculescu /text: Mihai Maximilian) 
- Casa mea (Florin Bogardo /text: Alexandru Mandy) 
- Un roman de dragoste (Temistocle Popa /text: Mihai Dumbrava) 
- Numai cerul si pamantul (Vasile Veselovschi /text: Gheorghe Valcu)

 

Prin generozitatea caracteristica marilor artisti, ca o incununare a celor 50 de ani de la primul disc inregistrat la Electrecord, marea personalitate a muzicii usoare romanesti va acorda pentru prima data « Premiul Margareta Paslaru pentru originalitate interpretativa » la editia din acest an a Festivalului Mamaia


Autor: Svetlana Sabau